ViaDia Mikkeli ry

VIADIAN TOIMINNASTA

Alla jonkin verran vastauksia toiminnastamme ja vastauksia kysymyksiin, joita on esitetty. Asiat on käyty läpi päiväkeskuksella useita kertoja, mutta samat asiat nousevat esille aina aika-ajoin.

Mikkelin Moisiossa olevan päiväkeskuksen toimintaan kuuluu ilmaiskahvio ja ruokajako. Kahvio on auki ma klo 9 – 10.30 ja  ke ja pe klo. 9.00 – 11.00, ruokajako alkaa n. klo. 11.00. Torstaisin vain kirpputori auki klo 9 – 15.

Ruokajako toimii numerolapuilla, jotka arvotaan klo: 10.30-11.00. Syy arvontaan on se, että ennen kun mentiin tulojärjestyksessä, oli oven takana jono kahta tuntia ennen päiväkeskuksen avaamista. Arvonnalla vuoronumero pysyy henkilöillä, jotka käyvät paikalla usein, keskiarvossa.

Kahvio toimii ruokajakoon tulevilla tuotteilla. Tämän takia meitä usein syytetään ruokien viennistä takahuoneeseen. Noin kuukausi sitten pudotimme kahvion tarjontaa huomattavasti alaspäin ja terveellisempään suuntaan eli tarjolla ei ole enää kakkuja ja muidenkin vehnätuotteiden määrä on vähentynyt. Vastaavasti tarjolla on leipää ja puuroa.

Ruoka jaosta saa ottaa sen määrän tuotteita kuin ennen jakoa on määritetty. Yleensä yksi liha-/einestuote, kasviksia, hedelmiä, maitotuotteita sen mukaan mitä tarjolle on tullut. Leivässä ei ole rajoitetta, se on tähän saakka riittänyt kaikille ja ylikin jää.

Toiminta pyörii edelleen pääasiassa vapaaehtoisilla. Vapaaehtoiset tekevät paljon sellaista työtä, joka ei näy muutoin kuin siinä, että toimintaa voidaan pyörittää. ViaDia ei saa ruoka-avun toteuttamiseen ulkopuolista rahoitusta ja kustannukset katetaan sellaisilla toiminnoilla, jotka kattavat ruokajaosta aiheutuvat kustannukset. Kustannuksista suurimpia ovat vuokra kulut ja ruokajakoautojen kulut.

Jos vapaaehtoiset olisivat toiminnasta poissa, ei ruokajakoa voitaisi toteuttaa ollenkaan.

Palkatut henkilöt eivät koskaan ota mitään päältä.

Yhtenä kysymyksenä on esitetty miksi ”henkilökunta” ei ota vuoronumeroita ja kulje ruokajaon asiakkaiden kanssa samassa jaossa, vaan omalla jaolla ennen asiakkaita?

Syy siihen on se, että jakopöytien taakse täytyy saada ”henkilökuntaa” valvomaan jakoa. Jokainen jaossa käynyt ymmärtää miksi. Jako menee ilman valvontaa varastamiseksi.

On myös vaikea ymmärtää miksi kuntouttavan työtoiminnan ja vapaaehtoisten tulisi olla huonommassa asemassa kuin ruokajaon asiakkaiden. Kuntouttavassa työtoiminnassa ja vapaaehtoisina olevat ovat myös pienituloisia ja varmasti pienituloisempia kuin yli puolet ruokajaon asiakkaista.

Jos haetaan oikeudenmukaisuutta sillä, että kuntouutavan työtoiminnan henkilöt ja vapaaehtoiset pudotetaan ruoka-avun piiristä pois, on parempi laittaa ruoka-apu toimeentulotukipäätöksen alle. Toimeentulotukipäätöksellä voidaan huomioida perhekoot ja auttaa huonoimmassa asemassa olevia. Se tosin poistaa matalankynnyksen ruokajaon, joka on ollut toiminnan tavoitteena. Tuolloin yhdistyksen on mietittävä halutaanko tinkiä matalankynnyksen periaatteesta ja jatketaanko toimintaa enää ollenkaan ja onko sille edes tarvetta. Toimeentulotukipäätöksen alla olevat henkilöthän ovat jo avun piirissä.

Kritiikkiä on selkeästi osoitettu sen jälkeen, kun kauppojen alennuskampanja pudotti ruuan määrän. Toiminnan resurssit eivät riitä vastaamaan siihen tarpeeseen, joka ihmisillä on, mutta me kaikki yritämme parhaamme. Kaikki palvelumme ovat ilmaisia, eivätkä edellytä yhdistyksen jäsenyyttä. Emme kysele minkäänlaisia papereita ruokajakoon tulevilta henkilöiltä. Ruokajako on ns. matalankynnyksen jako, jossa on tarkoitus auttaa kaikkia, jotka kokevat apua tarvitsevansa.

Yhdistyksen toimintaan voi vaikuttaa liittymällä jäseneksi. Kukaan tähän saakka kritiikkiä osoittanut ei ole yhdistyksen jäsen.

On ikävää, ettei toimintatapamme miellytä osaa asiakkaistamme.

Alla ote toimintakertomuksesta, josta on nähtävillä, ettei ole kysymys enää aivan pienestä toiminnasta.

Päiväkeskuksen toiminnan keskeisinä osina oli vuonna 2017 ilmaiskahvio ja ruokajako, jotka toimivat vuoden 2017 Karkialammella. Päiväkeskuksessa on ollut mahdollista saada myös palveluohjausta. Palveluohjausta on tarjottu työtoiminnassa oleville henkilöille, mutta myös ruokajaon asiakkaille. Ruoka-aputyössä väkimäärä hieman pieneni Mikkelissä. Ruuan hakijoiden määrä Mikkelissä oli vuonna 2017 22002 henkeä. Lisäksi Anttolassa kävi ruoka-avussa 1275 henkeä. Ristiinassa ruokajako alkoi keväällä 2017 ja kävijöitä oli 2700 henkilöä. Hirvensalmella ruokajako alkoi lokakuussa 2017 ja hakijoita oli 288. Yhteensä laskettuna ruokajaossa kävi asiakkaita 26265. Ruokaa jaettiin yhteensä n. 131325kg. Ruokamäärät vähenivät loppuvuodesta, johtuen kauppojen lopputuntien alennuskampanjoista. Kauppojen määrää lisääntyi muutamalla kaupalla, koska Hirvensalmelle järjestettiin omat kaupat jakoa varten.